Galleria Kajaste: Maisema minussa – Mindscapes

kategoria Menot, Yleinen | 0

Marja Haapakangas, Sannamari Prittinen, Kia Taegen

Kertomuksia, tunteita, näkökulmia, leikkiä ja sykettä. Maisema minussa on kolmen taiteilijan mielenmaisemia. Galleristi Anna-Maija Kajastetta kiehtoi näiden kolmen naisen teosten herkkyys. Kaikkia yhdistää maalausten kerroksellisuus. Kerroksellisuus tulee esille niin tekniikoissa ja kuin tarinan tasoissa. Nimikin voi antaa teokselle lisää merkitystä. Osansa on myös yleisöllä ja teos voi näyttäytyä eri tavoin katsojasta riippuen. Kokeile vaikka ottaa lapsesi mukaan näyttelyyn. On kiehtovaa millaisia tarinoita siitä voi syntyä!

Symboliikka kätkeytyy maalauksen ”ihoa” ja väri-ilmaisua korostaviin kerrostumiin, joissa realistinen kuvaus ja abstraktio sulautuvat yhdeksi.

Kun ajattelen teoksen maailmaa, se ei ole rajattu kaksiulotteinen taideteos, vaan se jatkuu mielessäni ja kehossani. Maalaamisen ja maalauksen tila on ääretöntä, rajatonta ajattelua, syvyyssuunnassa jatkuvaa, ja ympärilleni kietoutuvaa.

- Marja Haapakangas

Vaikka olen introvertti luontoihminen, maisemakokemuksen kuvaamisessa olennaisin peilini on toinen ihminen. Useimmat teokseni kertovat maailmasta lasten kokemana. Teokseni kerroksellistuvat yleisönsä edessä.

- Sannamari Prittinen

Minua on pitkään kiinnostanut, miten ihminen havaitsee ympäristönsä. Mitkä elementit luovat tilallisen illuusion, mitkä struktuurit toistuvat ympäristössämme ja mitkä asiat jäävät usein huomaamatta. Maalaukseni tavoitteena onkin tuoda uusia näkökulmia tuttuihin aiheisiin ja saada katsojan näkemään ympäristönsä uusin silmin.

Viime aikoina olen tutkinut erityisesti luonnon abstrahoimisen mahdollisuuksia. Viimeisimmässä teossarjassani yhdistyvät valon ja värien syke sekä esiin putkahtavat eläin- ja ihmishahmot. Nämä luontoabstraktiot paljastavat luonnon luonnon takaa, yksityiskohdat, jotka näyttäytyvät katsojalle vasta toisella silmäyksellä.

- Kia Taegen

Maisema minussa - Mindscapes esillä 12.11. saakka Galleria Kajasteessa Uusikatu 17. 

Avoinna ke-pe klo 13 - 18, la-su klo 12-16

 

Teksti ja kuvat: Kaija Väisänen